COMPONIST (1953-2007)

HANS ASSELBERGShome.html
 

Hans Asselbergs 28 oktober 1953 – 14 mei 2007


Hans Asselbergs speelde een veelzijdige rol in de moderne muziek.

In 1996 verruilde hij zijn dubbelleven van musicus/apotheker voor dat van fulltime musicus, wat in zijn geval betekende dat hij niet alleen zelf componeerde en uitvoerde maar ook investeerde in infrastructuren: hij richtte een professionele opnamestudio in - Grasland, 'studio en centrum voor overlappende kunsten' - waar hij werkte met de belangrijkste Nederlandse , en soms ook buitenlandse modernistische musici en componisten (zoals Michel vd Aa, Louis Andriessen, Elmer Schönberger, Mauricio Kagel, Michiel Borstlap en vele anderen.

Deze akoestisch uitzonderlijke studio gebruikte hij ook als kleine concertzaal. De combinatie van componist, uitvoerend musicus, organisator van concerten en studioleider, gevoegd bij zijn charismatische persoonlijkheid creëerde een aantal jaren lang een unieke impuls voor het Haarlemse muziekleven, die zonder meer ook een landelijke uitstraling had. Als zodanig was Hans Asselbergs een voorbeeld van een cultureel organisator, die met inzet van eigen creativiteit en kapitaal bijdroeg aan wat hij beschouwde als een essentieel onderdeel van het bestaan. Samen met zijn vrouw organiseerde hij daarnaast in Grasland uiteenlopende culturele activiteiten en exposities.

Bij al deze activiteiten legde hij een volstrekt originele en speelse houding aan de dag. Muziek schreef hij in potentie met ieder geluid dat zich voordeed. Zijn composities zijn grensoverschrijdend, vernieuwend, uitdagend; hij bewoog zich in de voorhoede van de wereld van de conceptuele moderne muziek. Hij verblufte met zelf ontworpen instrumenten zoals De Valmachine, en de Kogelmachine. Met zijn ontijdige dood in 2007 kwam er een abrupt eind aan een muzikale loopbaan, die velen inspireerde, maar die ook nu nog als inspiratiebron dient.


Boek en DVD: De formules van Hans Asselbergs (1953–2007)


In het kader van het festival 'Verdichten, verdunnen, een ode aan Hans Asselbergs’ dat van 13 mei t/m 17 juni 2012 in Haarlem werd georganiseerd,  verscheen ook een boek met dvd over de muziek en het werk van Hans Asselbergs en studio Grasland. Met literaire en musicologische essays, anekdotische en historische schetsen en aantekeningen en teksten van Asselbergs zelf, aangevuld met veel beeldmateriaal zoals foto’s en partituren. Het geheel geeft de lezer een beeld van de mens en musicus die Asselbergs was.

Met bijdragen van Elmer Schönberger, Frans Thomése, Nop Maas, Peter Bruyn en vele anderen en werken van bevriende kunstenaars en fotografen.

Op de dvd zijn werken en performances van Hans Asselbergs te zien, duur ca. 114 minuten.


isbn/ean : 978-90-819013-0-7

Boek + dvd : € 29,50

Te bestellen via email: baudet[at]grasland.nl