COMPONIST (1953-2007)

HANS ASSELBERGShome.html
 

Het festival ‘Verdichten, verdunnen’ wordt mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van :

Festival ‘Verdichten, verdunnen’ (2012) een ode aan Hans Asselbergs 

Het festival 'Verdichten, verdunnen’ werd door de Stichting Grasland en onder de artistieke leiding van Michèle Baudet georganiseerd in samenwerking met de Philharmonie Haarlem en de Vishal als ode aan Hans Asselbergs, de in mei 2007 overleden Haarlemse slagwerker en componist en initiatiefnemer en eigenaar van de legendarische Studio Grasland.
Het festival opende op 13 mei 2012, precies vijf jaar na zijn overlijden met een reeks van concerten in de Grote en de Kleine zaal van de Philharmonie, in de Grote of St. Bavokerk en op de Grote Mark, met een expositie in de Vishal, en de presentatie van een monografie met daarin een dvd waarop werken van Hans Asselbergs.
 In de maand daarop volgend werden diverse activiteiten voor een breed publiek georganiseerd waaronder concerten, rondleidingen, een talkshow, theater en diverse workshops voor slagwerkstudenten, jonge slagwerkers en kinderen.
Het Festival had als missie om een ode te zijn aan en een afronding van een leven dat verschil heeft uitgemaakt in het culturele leven van Haarlem. Daarnaast wilde het nadrukkelijk ook een initiatief zijn om bestaand publiek en vooral nieuw publiek, jongeren en jonge professionals, kennis te laten maken met zijn muziek en hen te inspireren en te stimuleren om voort te gaan op de door hem gekozen muzikale weg. Blijkens de opkomst en de respons van het publiek zijn deze doelstellingen bereikt. Alle concerten, de workshops, de speciale activiteiten, de talkshow en de tentoonstelling werden zeer goed bezocht. De kaartverkoop was succesvol en de reacties van het publiek waren buitengewoon positief. De participerende instellingen waren unaniem in hun enthousiasme en lof over het festival. De voor het festival zo belangrijke uitvoerende musici – zonder hen had dit festival niet kunnen worden georganiseerd – waren buitengewoon tevreden en zelfs dankbaar dat ze hieraan hadden mogen meewerken. 
De stichting Grasland is alle uitvoerende musici dankbaar voor hun inzet, passie en professionaliteit. Door hen waren de concerten mogelijk en konden de composities op hoog niveau worden uitgevoerd. De stichting is ook de participerende instellingen en organisaties buitengewoon dankbaar voor het vertrouwen, de ondersteuning, de ruimte en de mogelijkheden die zij haar hebben geboden: de Philharmonie, de Vishal, de St Bavokerk, Hart, de Toneelschuur, het Educatief Paviljoen van Teylers Museum, de Conservatoria van Den Haag, Rotterdam en Groningen, de Youth Percussion Pool, MCN/Donemus, Pustjens Percussions Products, City Marketing Haarlem en de gemeente Haarlem. Tevens is de stichting veel dank verschuldigd aan allen die zich zo vol enthousiasme en met kennis van zaken belangeloos hebben ingezet om dit festival inhoudelijk of praktisch tot een succes te maken. Uiteraard, en zeker niet in de laatste plaats, dankt de stichting de fondsen en subsidiënten voor het in haar gestelde vertrouwen. Zonder deze steun hadden de plannen niet uitgevoerd kunnen worden.


HISTORIE: ACTIVITEITEN EN CONCERTEN in de Philharmonie, St Bavo en de Vishal--------                  

Concerten zondag 13 mei om 13.00 uur
Start Philharmonie:
Op zondag 13 mei 2012 staat Haarlem in het teken van Hans Asselbergs en zijn voornaamste werken. 
In de Grote of St. Bavo kerk, op de Grote Markt en in de Philharmonie wordt een groot deel van Asselbergs’ oeuvre uitgevoerd. Karakteristiek voor het werk van Asselbergs is dat hij vaak werkte met zelfgebouwde instrumenten; dit unieke instrumentarium zal ook nu weer worden getoond en bespeeld. 
Onder anderen worden Storm tij; Per se; verdichten, verdunnen; To You; uitgevoerd. 
Het startpunt van de middag is om 13.00 uur in de Philharmonie, waarna het publiek zich in processie van de Grote Markt via de Vishal naar de St. Bavokerk zal verplaatsen.        
Op de Grote Markt wordt het legendarische Concert voor 20 autofonisten uitgevoerd, een concert voor 20 professionele slagwerkers, met als enige instrumenten: Oude Citroëns !!! Dit concert is gratis toegankelijk.

zie ook op youtube : concert voor 20 autofonisten, Hans Asselbergs 
of Hans Asselbergs voor meerdere filmpjes .




zondagmiddag 20 mei 13.00 uur
Grashopper / Muzieksalon éénmalig in de Vishal

In het kader van Festival ‘Verdichten, verdunnen’ rond het werk van de in 2007 overleden componist en studio-eigenaar Hans Asselbergs vindt op zondagmiddag 20 mei in de Vishal in Haarlem een Grashopper / Muzieksalon plaats. Tussen 13:00 en 15:00 uur vinden – niet per se in deze volgorde – concerten plaats van Han Buhrs, Oscar Jan Hoogland en Martin van Duynhoven, Victor Vos, Eke, Machinefabrioek en Pierre Bastien.

In zijn studio en artistieke broedplaats Grasland organiseerde Hans Asselbergs tussen 2000 en 2007 tientallen muzieksalons. Eéns per jaar, op een zondagmiddag in de lente, mocht deze muzieksalon uitgroeien tot een heus festival, met vijf of zes korte, maar serieuze concerten in een informele sfeer. Karakteristiek voor zowel de Muzieksalons als de Grashopperfestivals was dat muziek werd gepresenteerd die avontuurlijk was en op de reguliere Haarlemse podia – klassiek, jazz of pop – zelden of nooit aan bod kwam.

De Grashopper / Muzieksalon in de Vishal sluit inhoudelijk en qua vorm aan bij die in de Grasland studio plaatsvonden. Op het programma staan musici uit de impro, elektronische muziek en vooral musici die nauwelijks te plaatsen zijn. Han Buhrs is stemkunstenaar en dada-achtige performer met een verleden bij ondermeer Palinckx en The Schismatics en werkt veel met zelfgebouwde instrumenten. Ook de Fransman Pierre Bastien bouwt zijn instrumenten zelf, vaak met Mecano-achtig matriaal en schept daar prachtige composities mee. Haarlemmer Victor Vos is een van de zeldzame bespelers van de Chapman Stick, een in de jaren zeventig ontwikkeld snaarinstrument dat zich laat bespelen als een klavier. Machinefabriek is het elektronische soundscape-project van Rutger Zuydervelt. Eke is een wereldbestormend nieuw imrpojazztrio bestaande uit Oscar Jan Hoogland op ‘electric clavicord’, Gerri Jaeger (slagwerk) en Yedo Gibson (saxofoons) met inmiddels een internationale reputatie. En Oscar Jan Hoogland zal ook nog een korte improsessie spelen samen met slagwerker Martin van Duynhoven. 

De precieze volgorde van het programma wordt pas op de dag zelf bekendgemaakt, dus wees op tijd. Aanvang 13:00 uur.
De toegang tot de Vishal als expositieruimte is in principe gratis. Bezoekers van Grashopper / Muzieksalon willen wij echter om een vrijwillige bijdrage vragen (Richtbedrag 10 Euro) 




23 mei DRIJFVEREN
TALKSHOW MET MUZIEK aanvang 20.00uur - inloop 19.30 uur  
Programma Drijfveren:   
INLEIDING
Gesproken column door Els van Odijk, directeur van de Rijksakademie voor Beeldende Kunsten:      “THE LOST GENERATION - effecten van het huidige subsidieklimaat”.
PANELDISCUSSIE
o.l.v. Frènk van der Linden over de DRIJFVEREN van jonge kunstenaars.                          Met: Thibaud Delpeut (regisseur bij o.a. Toneelschuur Producties)
Jaring Dürst Britt (directeur Nieuwe Vide) Ivo Maissan (organisator Klein Haarlem)                    Viktor van Woudenberg (muzikant van The Wooden Saints).
MUZIKAAL INTERMEZZO                                                                 Door Spoon Lifts Moon.
KORTE REFLECTIE                                                                      Door prof. Hans Boutellier: wat leert ons de sociologie van onze netwerkmaatschappij?
VERVOLG PANELDISCUSSIE
Schept het huidige politieke klimaat nog voldoende voorwaarden voor talentontwikkeling en experiment? Of heeft de nieuwe generatie geen behoefte aan bemoeienis van de overheid en scheppen zij het liefst zelf hun voorwaarden om met hun kunst bezig te zijn? Een verkenning van de toekomst in de kunsten.
MUZIKAAL SLOT
Door Spoon Lifts Moon.
BORREL


Donderdag 24 MEI - 20.00 UUR
Jazz Sextet XT featuring Tjaco Oostdijk on Vibes

Met Ed Both (drums), Daniël Santen (bas), Arjen Wilms (toetsen),
Evert van der Sluijs (trompet), Ronald Schut (sax) en Bram van Liere (trombone
 
Sextet XT, is een jazzcollectief van doorgewinterde muzikanten uit de Haarlemse regio die al geruime tijd
met elkaar samenspelen. XT speelt vooral de wat minder gangbare jazzstandards.
De muziek van jazzlegendes als Curtis Fuller, James Williams, Robert Watson, Joe Henderson en Paul
Desmond/Tito Puente worden door dit Haarlemse zestal op hun eigen aanstekelijke wijze gebracht.
Het wordt een bijzonder concert in deVishal, waarin ditmaal als septet zal optreden. Gastmuzikant Tjaco Oostdijk, vibrafoonvirtuoos en rising star in de vibes wereld, zal een zeer karakteristieke kleur toevoegen aan het toch al rijke XT palet!





Woensdag 6 juni, 20.00 uur
Toneel:  Oerol Sneakpreview 

Johanna ter Steege en Jacqueline Boot lezen My Dinner with André My Dinner with André is alleen te zien op Het Oerolfestival, maar als onderdeel van het festival Verdichten,verdunnen geven de makers met deze geënsceneerde lezing bij hoge uitzondering een openbare doorloop. 

Dertig jaar na de cult¬lm van Louis Malle spelen Jacqueline Boot en Johanna ter Steege My Dinner with André, waarin een toneelschrijfster en een regisseuse elkaar in een restaurant ontmoeten. De twee hebben elkaar niet meer gezien sinds de regisseuse zich enkele jaren geleden van het ene op het andere moment uit het theater heeft teruggetrokken. In de tijd dat de één bezig is geweest om een bestaan op te bouwen, heeft de ander de halve wereld afgereisd, daarbij van de ene in 19 de andere verbazingwekkende ervaring belandend. Ervaringen waarover zij in geuren en kleuren vertelt. Karina Kroft regisseert dit grappige, ontroerende en pijnlijke gesprek over hoe te leven, over theater, verre reizen, elektrische dekens en over hoe ver je wilt gaan om iets ‘echts’ mee te maken.

Regie: Karina Kroft
Spel: Jacqueline Boot en
Johanna ter Steege
Tekst: Wallace Shawn en
André Gregory
Dramaturgie: Floortje Bakkeren
Geluid: Remko Smids
www.karinakroft.nl

Reserveren verplicht, beperkt plaats: de.vishal@gmail.com of 023 532 6856




In De Vishal in Haarlem:
YOUTH PERCUSSION POOL o.l.v Tatiana Koleva 
repetities op 7 en 8 juni 

The Youth Percussion Pool o.l.v Tatiana Koleva organiseert op 7 en 8 juni tijdens openingstijden openbaar te beluisteren repetities met experimentele en hedendaagse slagwerkmuziek voor 9 studenten van het Prins Claus Conservatorium van Groningen en Codarts Conservatorium Rotterdam. 

Vrijdagavond  8 juni 20.00 uur in de Vishal
Concert Youth Percussion Pool o.l.v. Tatiana Koleva

Speciaal voor het festival Verdichten, verdunnen heeft zij 9 conservatorium slagwerkstudenten uitgenodigd om zich aan te sluiten bij dit project. Zij zullen een programma brengen waarin zowel de mogelijkheden van het instrumentarium van Hans Asselbergs wordt onderzocht als ook de meest in het oog springende 
stukken uit hun repertoire van John Cage, Minoru Miki, Bulgarian traditional Music en Theo Lovendie werden ingestudeerd en uitgevoerd:

Programma door the Youth Percussion Pool o.l.v. Tatiana Koleva
1.	Doppleriana			-	Theo Loevendie
2.	Omphalo Centric Lecture	-	Nigel Westlake
3.	Improvisation			-	Based on John Cage’s Branches
4.	Marimba Spiritual 		-	Minoru Miki
5.	PiePieBieBie			-	Percossa
6.	Improvisation on Hans Asselberg’s machines
7.	Junk Funk			-	Mario Gaetano
8.	In A Landscape		-	John Cage
Grand Finale		      -	(Ratchenitsa and African drums)


Tatiana Koleva: marimba/percussion, coach, programing & students Codarts Conservatorium Rotterdam & Prins Claus Conservatorium Groningen; Simon Haakmeester, Ruud Noordhof, Coen Dijkstra, Edwin van der Wolf, Laura Trompetter, Romeo Cimarosti, Yves Popov, Ruben Martinez Orio, Robin Eggers.



Concert ‘Exciter’ van en door Maya Verlaak
Zondag 10 juni aanvang 17u (gewijzigde tijd ivm Taptoe concert op Grote Markt)
in de Vishal in Haarlem:

De Belgische componiste Maya Verlaak (1990) heeft piano en compositie gestudeerd aan de muziekacademie van Gent en ging na deze studies compositie studeren aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Daar krijgt ze les van Diderik Haakma Wagenaar en Gilius Van Bergeijk. Zij toont ook interesse in Sonologie en nam in 2010 een minor in deze studie. Haar composities accentueren vaak visuele aspecten. Maya is sinds 2009 ook één van de leden van het Acid Police Noise Ensemble, dat theatrale uitvoeringen brengt.

Michèle Baudet/stichting Grasland heeft Maya Verlaak gevraagd om een nieuwe compositie te schrijven voor het bijzondere instrumentarium van Hans Asselbergs. Het is de intentie van de Stichting Grasland om ook in de toekomst compositie- opdrachten te geven voor dit instrumentarium, om zodoende de Kogelmachine, de Valmachine, de Rare snare en het andere slagwerk een toekomst te geven.



HART Muziekschool
maandag t/m vrijdag 11 t/m 16 juni repetities tijdens openingstijden Vishal

Muziekschool Hart o.l.v Ans Rietbergen: Slagwerkdocenten en slagwerkleerlingen repeteren de compositie H.A.N.S.A.S.S.E.L.B.E.R.G.S. geschreven door Ans Rietbergen voor de bijzondere instrumenten van Hans Asselbergs met op zaterdagmiddag 15.00 uur tot slot een concert.

Concert HART Muziekschool 
ZATERDAGMIDDAG 16 JUNI 15.00 uur

compositie H.A.N.S.A.S.S.E.L.B.E.R.G.S. geschreven door Ans Rietbergen door leerlingen en slagwerkgroepen Hart Muziekschool.




Educatief Paviljoen van Teylers Museum 13 mei  en op 13 juni 
6 – 12 jaar

Leuk lawaai:op van 12.30 – 14.30 uur. 

jullie bezoeken eerst de Vishal om de vreemde slagwerkinstrumenten te zien en gaan dan met elkaar naar Teylers Museum. Daar staan hele vreemde apparaten waar geluid uit kan komen. Het zijn natuurkunde-instrumenten, maar je kunt er ook muziek mee maken. Maak je je eigen experimentele instrument met kogeltjes en vallende gewichten! 
13 juni in de Vishal


13 mei  in de Philharmonie

In Teylers Museum staan hele vreemde apparaten waar geluid uit kan komen. Het zijn natuurkunde-instrumenten, maar je kunt er ook muziek mee maken. Kom dat vandaag meemaken! Maak je eigen experimentele instrument met kogeltjes en vallende gewichten…. We beginnen met de workshop in het museum en eindigen om 14.00 uur met een bezoek aan de Philharmonie waar instrumenten staan van Hans Asselbergs. Op die manier kunnen de kinderen (en hun ouders) om 14.45 uur ook aansluiten bij het concert voor 20 autofonisten op de Grote Markt!
13 mei in de Philharmonie:
http://www.karinakroft.nlmailto:de.vishal@gmail.comshapeimage_5_link_0shapeimage_5_link_1